Traditionele Chinese Geneeswijze

De traditionele Chinese Geneeskunde is de oudste beschreven en continu toegepaste geneeskunde in de wereld. De eerste klassieke geschriften dateren uit 200 jaar v. Chr. De Chinese Geneeskunde is ontstaan uit het zeer nauwkeurig observeren van de natuur en daarbinnen de mens, waardoor gedetailleerde kennis werd vergaard over de factoren die van invloed zijn op de gezondheidstoestand van de mens.

Deze factoren zijn leefstijl, voedingsgewoonten, emotie en psyche, genetische aanleg, maar ook bijvoorbeeld het klimaat waarin we leven en de wisselwerking tussen deze factoren. Hieruit blijkt dat ieder mens uniek is en dus geen behandeling hetzelfde. Om tot een goede diagnose te komen, zullen vragen gesteld worden met betrekking tot de klacht, maar ook algemene vragen. Daarnaast wordt de pols gevoeld en de tong bekeken, waar veel informatie uit verkregen kan worden.

Binnen de Chinese Geneeskunde neemt de kruidengeneeskunde 70% voor haar rekening, acupunctuur 20% en de overige 10% wordt verdeeld onder Tui Na, Guasha, Tai Chi en Qigong.

In mijn praktijk behandel ik met kruiden, Tui Na en Guasha.