Chinese kruiden

In de traditie van de Chinese geneeskunde wordt weinig onderscheid gemaakt tussen kruidengeneeskunde en voedingsleer. Voedingsmiddelen hebben namelijk net als kruiden een bepaalde energetische werking op het lichaam. Zo gebruiken Chinezen sommige geneeskrachtige kruiden gewoon in hun voedsel zoals wij oregano en basilicum toevoegen aan ons eten.

Momenteel vallen de Chinese kruiden in Nederland onder de Voedsel- en Warenwet en zijn vrij verkrijgbaar.

Pas als het lichaam zo ver uit balans is dat het met voeding alleen niet meer terug in balans kan komen, worden kruidenformules ingezet. Kruidenformules bestaan vaak uit 4-10 verschillende kruiden en worden specifiek toegespitst op het individu.
Bij kruiden moet men niet alleen denken aan plantaardige substanties, maar ook aan dierlijke substanties en mineralen. Er wordt evenwel geen gebruikgemaakt van substanties van bedreigde plant- en diersoorten.

Meestal worden de kruiden besteld bij de Natuurapotheek in Pijnacker. Deze worden over het algemeen aangeleverd in poedervorm zodat het makkelijk met een maatlepel is te doseren. Maar indien gewenst kan het ook in tabletvorm, hydrofielconcentraat of zalf gegoten worden.